Ik werk met acupunctuur, via de methode van Dr. Tan omdat deze in mijn ervaring effectiever is dan de klassieke acupunctuur. Ook doe ik cupping therapie, moxatherapie (oa. bij stuitliggingen in week 33-34-35-36), ooracupunctuur (oa. bij stoppen met roken), guasha en kleurentherapie. Voor vragen hierover mag u bellen of een bericht sturen op 06-49122402. Lees hier meer over de vergoedingen.

Balans-methodeAcupunctuur behandeling

Voor je eerste consult wordt uitgebreid de tijd genomen, om een duidelijk beeld te krijgen van je klachten, zodat ik je vervolgens optimaal kan helpen.

Het blijkt niet altijd eenvoudig voor cliënten hun klachten te definiëren. Vaak omdat men zich niet bewust is van wat er eigenlijk mogelijk is in de acupunctuur of met frequentietherapie. Maar ook omdat klachten de symptomen omschrijven en de oorzaak hiervan meestal iets heel anders is. Regelmatig zie ik dat cliënten bepaalde klachten of problemen geaccepteerd hebben, omdat ze denken dat dit hoort bij het proces van ouder worden, of omdat hen is verteld dat het niet op te lossen is. Hier ben ik het niet mee eens, want het lichaam is altijd gericht op overleving en kan met hulp méér herstellen dan je voor mogelijk houdt. Het heeft echter wel liefde en aandacht nodig, zuivere verse voeding, zuiver water, beweging en een gezond magnetisch veld.

Analyse

Met acupunctuur is een oplossing van je klachten vaak dichterbij dan gedacht.
Voordat ik een behandeling start, worden klachten eerst geanalyseerd. Daarbij wordt naast pols en tong analyse soms ook de bloeddruk gemeten. Tijdens de acupunctuur behandeling krijg je altijd gratis een behandeling erbij met kleurentherapie (zie onder) om de chakra’s te voorzien van energie.

Behandeling

Direct na het intake gesprek, wordt begonnen met de eerste behandeling, de start van het herstel van je energie. De volgende afspraken bespreken we samen eerst de vorderingen en word je aansluitend behandeld.

Wat goed is om je te realiseren, is dat acupunctuur de pijn (soms volledig) kan weghalen, maar dat wil niet zeggen dat je klacht met een enkele behandeling volledig is opgelost. Hier gaat meer tijd overheen. De pijn kan meestal na een paar dagen terug weer terugkomen (afhankelijk van de heftigheid van het probleem en de belasting van je lichaam), zaak is dan om zo snel mogelijk weer opnieuw te behandelen en de stagnatie direct op te lossen en het lichaam zo de weg naar herstel te wijzen.

Zelfherstellend vermogen

De pijn weghalen zorgt voor een herstelmoment voor het lichaam. Ga dan ook niet direct je lichaam opnieuw zwaar belasten. Zorg dat je rust neemt, zodat je het zelfherstellende vermogen van je lichaam zijn werk kan doen, dan zal de pijn na de volgende behandeling langer weg blijven. Uiteindelijk is de bedoeling dat de periodes zonder pijn langer aanhouden en tegelijk de oorzaak wordt aangepakt. Samen zorgen we er dan voor dat we het probleem identificeren en oplossen.

Behandelwijze | Dr. Tan balans-methode

Acupunctuur volgens Dr. Tan

Ik ben gespecialiseerd in de balans-methode zoals deze werd toegepast door Dr. Richard Tan. Ik heb alle opleidingen hiervoor met goed resultaat doorlopen en ben dankbaar voor de resultaten die zich laten zien tijdens en na de behandeling.

Dr. Tan vond het belangrijk om niet te prikken in het aangedane gebied waar de patiënt de klachten ervaart. Dat gebied is al overprikkeld en wil je niet nog meer overprikkelen. Hij heeft door ervaring geleerd dat het lichaam een pijnklacht ook nog op een andere plek ‘parkeert’ De kunst is om die plek te vinden en te behandelen, zodat het aangedane gebied rust krijgt om te herstellen. Door het prikken van het juiste deel van het lichaam, zorg je voor meer energiedoorstroming in het aangedane gebied waar de klacht zich openbaart, met herstel als resultaat. Om een voorbeeld te geven, mensen met pijn in de onderrug ervaren meestal direct na de behandeling een 75-100% afname van de pijn en dan hoef ik de onderrug zélf niet te prikken.

Dr. Tan Acupunctuur heeft mijn vertrouwen in acupunctuur overstegen. Ik wist altijd al dat acupunctuur een van de beste manieren was om je gezondheid op peil te houden. Maar met de Balans-Methode van Dr. Tan blijkt dat het hele Chinese systeem zo goed en stevig onderbouwd is en kan leunen op 3000 jaar ervaring, dat je met alle tools die we geleerd hebben en het geduld en de tijd nemen voor de cliënt (iets wat in de reguliere ziektekunde volledig ontbreekt tegenwoordig), de beste behandeling kunt bieden. Je gebruikt de vijf elementen en de I Tjing en past dit toe op de klacht van de persoon die voor je zit en je kan structureel zijn gezondheid weer opnieuw afstemmen op de benodigde balans zodat het lichaam zijn zelfherstellende vermogen weer kan aanspreken. Klachten zullen verminderen en uiteindelijk oplossen.

Het aantal mensen wat bijvoorbeeld met rugpijn binnen kwam en vol verbazing zonder rugpijn de deur uit gaat, stijgt met de dag en vervult mij steeds weer met diepe dankbaarheid. En niet alleen rugpijn, mensen zijn vaak verbaasd dat klachten die al 20 jaar de boventoon voeren, oplosbaar zijn. Alle pijn is een signaal van het lichaam dat de energie geblokkeerd is. Vrij van pijn geeft het lijf de hersteltijd wat het zo hard nodig heeft.

 

Uitdrijven slechte stoffen, losmaken van stagnatieCupping therapie

Deze behandelingstechniek werkt met glazen of plastic cups. Daarbij worden de te behandelen delen van je lichaam met behulp van deze cups vacuüm getrokken. De glazen cups worden verwarmd en op het lichaam geplaatst, waar ze zich aan de huid vastzuigen en slechte lichaamsstoffen of ‘vuile energie’ uitgedreven wordt.

Behandeling van pijn en ziekten

De behandelmethode cupping wordt gebruikt om stagnatie te verlichten. Cupping wordt gebruikt om klachten zoals griep, kortademigheid en bronchitis te behandelen. Cupping wordt ook gebruikt om pijn aan de nek, rug, schouders en andere spieren te verlichten.

Cupping is o.a. doeltreffend bij nek-, schouder- en rugklachten vaak ook met uitstraling naar de arm (KANS). Cupping heeft een enorme dieptewerking en wordt vooral toegepast om pijnen te bestrijden en stagnatie los te maken. Cupping is een vorm van Chinese geneeskunde die gericht is op de beweging van de energie, het bloed, en andere lichaamsvloeistoffen. Vuurcupping wordt door mij toegepast bij Acupunctuur Arnhem.

Bijwerkingen

Na de behandeling kunnen er ronde roodblauwe tot paarse plekken zichtbaar zijn op de plek waar de cups hebben gezeten. Hoe sterker de stagnatie was, hoe donkerder de vlekken en hoe langer deze zichtbaar kunnen zijn, soms wel tot 6 dagen na de behandeling. Cupping werkt door in de diepte van het weefsel. Na het verdwijnen van de roodheid zal de verbetering inzetten. En vaak voelt het voor de cliënt direct na de behandeling al als een verlichting van de pijn en of stijfheid.

Een verwarmend kruidMoxatherapie

Moxa therapie  is een oud onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Moxa, ook wel bijvoetkruid (artemisia vulgaris) genoemd, heeft een sterk verwarmende werking. Dit kruid kan op verschillende manieren toegepast worden. Het ruwe kruid kan in pyramide-vormige torentjes (moxakegels) op de huid geplaatst worden (vaak op zout of een schijfje gember), een bol van losse moxa kan op de naald geplaatst worden om de naald zelf te verwarmen, een sigaar van moxa kan boven de huid of tegen een acupunctuurnaald gehouden worden of een moxalamp met soortgelijke verwarmende eigenschappen wordt gericht op de naalden om het lichaam te verwarmen. De warmte van de moxa dringt diep door tot in het acupunctuurpunt en zal daar de energie stroom stimuleren.

Extra energie

Moxa geeft extra energie aan de behandelde persoon, waardoor niet alleen de energieverdeling wordt beïnvloed, maar ook de energievoorziening. Deze laatste term heeft betrekking op het feit dat ieder mens doorgaans een bepaalde hoeveelheid energie tot zijn beschikking heeft, waarmee alle lichaamsfuncties moeten worden uitgevoerd. Als die totale hoeveelheid energie te weinig is, zullen lichaamsfuncties minder goed uitgevoerd kunnen worden, of wordt energie weggetrokken bij andere functies: dus leidt gebrek aan energie tot problemen in de energieverdeling en dus ook tot Leegte klachten. Vooral bij mensen die van nature kouwelijk zijn en gebrek aan energie hebben, wordt moxa ervaren als een weldadige aanvulling op de behandeling. Daarnaast is het een onmisbare schakel in het herstel van bepaalde klachten.

Aanvulling op de behandeling

Moxa is dus een aanvulling op een acupunctuurbehandeling. Moxa wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen waarbij de warmte van de moxa diep doordringt tot in de acupunctuurpunten en zal daar de energiestroom ofwel Qi in de meridianen stimuleren.

De toepassing hangt af van de aard van de klacht. Met name bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt, of bij ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen) en gewrichtspijnen kan moxa een heilzame werking hebben. Bij aangezichtsverlamming of verlammingen door een herseninfarct wordt eigenlijk altijd moxa toegepast. Ik kijk dan ook altijd naar de mens of moxa nodig is.

Stuitligging

Er is nog een heel belangrijke toepassing van moxa therapie: een stuitligging. Voorwaarde is wel dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. In de praktijk blijkt dit het meest succesvol tussen de 33ste en 35ste zwangerschapsweek. 90% van alle kindjes zullen alsnog draaien naar de cervixpositie, met het hoofdje naar beneden.

Als je dan vanaf week 36 t/m 40 nog wekelijks een acupunctuurbehandeling zou nemen, dan kan ik je lichaam optimaal voorbereiden op een vlotte en natuurlijke bevalling. Dit geldt trouwens ook wanneer je baby al wel in de juiste positie ligt.

Daarnaast kan je met een gerichte acupunctuur behandeling zorgen dat de baarmoedermond sneller rijpt en dus indien de natuurlijke bevalling mag worden opgewekt, kan acupunctuur daar bij helpen. Fijn om te weten.

Stoppen met roken?Ooracupunctuur

Ooracupunctuur, ook wel auriculotherapie genoemd, is een moderne vorm van acupunctuur en bestaat uit het behandelen van acupunctuurpunten op het oor om het zelfregulerende of zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel, waarop lichamelijke en psychische klachten zich kunnen afspiegelen. Het bijzondere van ooracupunctuur is dat acupunctuurpunten op het oor pas gevoelig worden, wanneer er een probleem is. Indien iemand geheel gezond en in balans is zullen er nagenoeg geen punten gevonden worden op het oor. Indien er wel disbalansen of tekorten gevonden worden, kunnen deze met ooracupunctuur meteen ‘getonifeerd’ worden, zodat het lichaam voldoende hulp krijgt om eventuele excessen zelf op te lossen.

Ooracupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala aan klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van pijnklachten. De meest behandelde klachten zijn:

 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn (spanningshoofdpijn, migraine)
 • Nek- en schouderpijn
 • Rug-heup en knieklachten
 • Maag- en darmproblemen
 • Burnoutklachten en stress
 • Menopausale klachten
 • Sportblessures zoals tennisarm
 • Eczeem
 • Allergie, hooikoorts
 • Ondersteuning bij afvallen
 • Ondersteuning bij stoppen met roken

Ooracupunctuur is een relatief moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. De grondlegger is de Franse arts Paul Nogier. Hij hield zich bezig met westerse geneeskunde, manuele geneeskunde en Chinese acupunctuur. Als arts kreeg hij een aantal patiënten op zijn spreekuur met brandplekken in de oorschelp. Bij navraag bleken dit littekens te zijn als overblijfsels van een doeltreffende behandeling tegen ischias door een franse natuurgenezeres. Zij gebruikte daarbij een gloeiend stukje metaal om hiermee bepaalde punten op de oorschep te behandelen, waardoor de blandplekken ontstonden. Hierdoor kwam Nogier op het idee om de oorschelp als therapeutisch medium te gebruiken. Gesteund door spectaculaire resultaten, ontwikkelde hij op basis van empirische gegevens de somatotopie van de oorschelp (zie de twee afbeeldingen hieronder).

Zijn concepten werden na de tweede wereldoorlog in tijdschriften gepubliceerd en op acupunctuur congressen gepresenteerd. Chinese delegaties namen de ideeën van Nogier over en introduceerde de ooracupunctuur in Aziatische landen. Daar ontwikkelde de ooracupunctuur zich vervolgens in een richting die benoemd wordt met de term “Chinese ooracupunctuur”. De Chinese ooracupunctuur kenmerkt zich door eenvoud en integratie met de lichaamsacupunctuur volgens een traditionele methode.

De ontwikkeling van de ooracupunctuur in het Westen is geheel anders. Daar wordt getracht aansluiting te vinden met de westerse geneeskunde en de reflexologie . In tegenstelling tot de Chinese ooracupunctuur is de Westerse ooracupunctuur voortdurend in ontwikkeling. Het is goed te weten dat er acupuncturisten zijn die volledig en alleen gespecialiseerd zijn in ooracupunctuur en dit ook als hun hoofdbehandeling toepassen.

In de praktijk wordt ooracupunctuur voornamelijk gebruikt als aanvulling op de lichaamsacupunctuurbehandeling, dit kan met naaldjes gebeuren maar ook met elektrostimulatie. Het voordeel van elektrostimulatie is dat meteen indien punten gevonden worden doorgegaan kan worden met het tonifieren van oorpunten.

Daarnaast wordt het ingezet als mogelijkheid de client te ondersteunen tussen de behandelingen door middels het plaatsen van verblijfsnaaldjes, magneetballetjes of oorzaadjes (die door de client zelf gestimuleerd kunnen worden).

NB. De tekeneningen van het oor komen uit het boek van Paul Nogier, de ontwikkelaar van ooracupunctuur.

 

EeuwenoudGuasha

Guasha (spreek uit: kwasja) is een eeuwenoude methode om fysieke klachten te verlichten en vormt nog steeds een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Hoe werkt het?

Guasha betekent ‘de ziekte uit het lichaam schrapen’. Door middel van de jadesteen of buffelhoorn in een combinatie met een speciale techniek die afhankelijk is van de aard van de klacht, worden er blokkades (afvalstoffen) op de huid weggestreken. Resultaat hiervan is dat de natuurlijke energie weer kan stromen. Guasha is ook ideaal voor preventie, regeneratie, schoonheidsbehandeling en stressvermindering. Heel veel soorten klachten kunnen worden behandeld.

Jade heeft een helende eigenschap en een vredige energie, is voedend en verwijdert slechte energie. De kruidenolie die gebruikt wordt, zorgt voor een betere doorbloeding, heft stagnaties op en stopt pijn. Het schrapen gebeurt meestal op de rug (of andere plek van de pijn/stagnatie) omdat bepaalde plekken op de rug corresponderen met de organen. Op plaatsen waar blokkades in het lichaam zijn, verschijnen plekken die verkleuren van rood tot paarsblauw. Hoe donkerder de kleur, hoe dieper de blokkade en hoe chronischer de stoornis. Meestal verdwijnt de verkleuring na drie tot zeven dagen afhankelijk van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Bij blokkades dient Guasha behandeling herhaald te worden, tot de huid geen reactie meer vertoond, dan is de blokkade opgelost.

In China is Guasha een volkstherapie, het bestaat al sinds de oudheid. Guasha werkt in op de huid, bindweefsel, lymfestelsel, meridianen, spieren, bloedvaten en zenuwstelsel. Dit heeft weer invloed op de hersenen en het immuunsysteem. Zo werkt Guasha op alle functies, systemen en organen van het lichaam. Een behandeling duurt, afhankelijk van de klachten, ongeveer een uur. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de reactie van het lichaam en verschilt per persoon. Soms is één behandeling voldoende, maar meestal zijn vier of vijf behandelingen effectiever. Na de behandeling is het belangrijk om veel water of kruidenthee te drinken om de gifstoffen die door de behandeling zijn vrijgekomen af te voeren. Men mag de eerste drie uur niet douchen, zwemmen of naar de sauna. Dit omdat de poriën openstaan na Guasha behandeling en je geen koude in het lichaam wilt brengen.

Het doel van de Guasha behandeling is

 • reinigen en ontgiften
 • opheffen van lokale blokkades
 • stimuleren van het immuunsysteem
 • stimuleren van de bloedsomloop van het hele lichaam
 • pijnbestrijding
 • ontspanning

Therapie met kleurenKleurentherapie of Chromotherapie

Kleuren- of chromotherapie is een oude manier van genezen die ervan uit gaat dat kleuren en licht gebruikt kunnen worden om een verstoorde energiebalans te herstellen en daarmee klachten te verhelpen. De disbalans kan worden veroorzaakt door fysieke, emotionele als psychische oorzaken. Elke kleur heeft een frequentie, een trillingsniveau, een elektromagnetische straling, die de zelfregulatie van het menselijk organisme kan stimuleren.

In de praktijk pas ik kleurentherapie toe op acupunctuurpunten (kleurenacupunctuur) maar ook op lichaamsdelen met een speciaal daarvoor bestemde medische Zwitserse lamp, die ook in ziekenhuizen gebruikt wordt in het buitenland. Zo kunnen brandwonden bijvoorbeeld sneller genezen met speciaal geel licht omdat het de cel vernieuwing stimuleert. Deze kleur passen wij ook toe bij cosmetische acupunctuur om cel vernieuwing te stimuleren en zo rimpels te verminderen. Daarnaast kan geel licht, wat breed spectrum licht is, ook weefselherstel na operatie versnellen. In het ziekenhuis in Gent, België, worden deze Zwitserse medische lampen daarom volop gebruikt om patiënten sneller te genezen.

Inflammatie kan getemperd worden met speciaal groen licht, waardoor deze tot rust komt. Groen helpt tevens kalmerend bij hoge bloeddruk, het helpt hoge bloeddruk verlagen en zorgt voor diepe ontspanning.

Rood licht werkt juist verwarmend en stimulerend. Het bevordert een goede werking van de organen en spieren wanneer er een tekort aan yange energie is. Het stimuleert de doorbloeding en het helpt ook een te lage bloeddruk te reguleren.

Blauw licht helpt tevens verkoelend, pijnstillend en heeft een sterk kalmerend effect. Blauw licht wordt ook gebruikt bij acute verbrandingen om de schade op celniveau aan het weefsel te beperken (bij brandwonden, dit werkt direct binnen 10-20 minuten pijn verlichtend). Ook heeft de frequentie van blauw licht een positieve werking op verkoudheden, infecties, huidproblemen en depressies. Daarnaast werkt het herstellend bij chronische klachten in het maag-darm systeem.

Indigo wordt toegepast voor tal van problemen zoals slaapproblemen, slapeloosheid, lage rugpijn e.a.

Violet of paars licht is een secundaire kleur en bevindt zich aan het einde van het kleurenspectrum, het is de laatste frequentie van 380-430 nanometer die het menselijk oog nog kan zien (daarna komt ultraviolet, wat voor mensenogen niet meer waarneembaar is). Violet licht stimuleert het lymfestelsel, werkt pijnverlichtend en heeft een gunstig effect op cellulitis en oedeem. Het kan tevens worden ingezet voor mentale problemen.

Kleurentherapie helpt bij tal van zaken:

 • metabolisme versnellen om af te vallen
 • slapeloosheid of andere slaapproblemen
 • hoge bloeddruk verlagen
 • lage rugpijn
 • chronische pijn, zoals bijvoorbeeld carpaal tunnel syndroom
 • balanceren van alle chakra’s om beter in je vel te zitten
 • het direct verlichten van schade en pijn bij acute brandwonden
 • versneld wondherstel, ook bij open wonden of bloeduitstortingen na val
 • huidherstel bij andere huidproblemen, rimpelvermindering/ anti-aging, acné of psoriasis
 • sportblessures
 • winterdepressie
 • het verbeteren van doorbloeding van littekenweefsel waardoor het litteken zichtbaar mooier wordt.

Kleurentherapie werd al toegepast in de tijd van de Egyptenaren, die in hun grote tempels vertrekken bouwden, waarbij het binnenvallende zonlicht tot een kleurenspectrum gebroken werd, zodat elk vertrek zijn eigen kleurfrequentie kreeg met de specifiek heilzame eigenschappen. Helaas zijn wij in de loop van de tijd vergeten hoe belangrijk kleuren kunnen zijn voor het zelf-herstellend vermogen van het lichaam.

In zonlicht zit het hele kleurenspectrum en het effect van zon op je humeur en algeheel welbevinden, geeft al aan hoe belangrijk de frequenties van kleuren zijn op je lichaam. Probeer ook nóóit een zonnebril te dragen want dan mis je het helende effect van de zon en de opname van levensbelangrijke vitamine D3.

Wilt u kijken wat kleurentherapie voor uw klacht kan doen, maak dan een afspraak voor een intakegesprek en eerste behandeling via het contactformulier of bel me op +31 (0)6-49122402.

Afspraaktijden

Maandag / dinsdag / woensdag/ donderdag / vrijdag geopend van 9:00 – 17:00 uur

Investering in je eigen gezondheid

Eerste intake en behandeling: 125 euro (anderhalf uur)

Vervolgbehandelingen: 80 euro (1 uur)

Licenties
Licentie Zhong lidnr: x0131365
Aangesloten bij KAB / SCAG
AGB-code praktijk: 90058490
AGB-code zorgverlener: 90058489

Kamer van Koophandel: 61161241

     

Bewust Gezond Mens is onderdeel van Acupuncture Kliniek Arnhem (KVK 61161241)